Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Over het evenement

Op 20 oktober om 18.00 zullen 13 kunstenaars afdalen in complete duisternis in een ondergrondse nucleaire schuilkelder op de oude dokken in Gent. De kunstenaars en de wetenschappers willen nagaan wat het effect is van de duisternis op de creatie en het bewustzijn.

“In dit experiment gaan we op zoek naar artistieke innovatie in de complete duisternis. We willen nagaan of de automatismen van de kunstenaar tijdens het creëren onderuit kunnen gehaald worden. Ontstaat er een een nieuwe beeldtaal? Ontdekt de kunstenaar een ander creatief bewustzijn? Beginnen de andere zintuigen in de duisternis de overhand te nemen? Hoe past de beeldvorming van de kunstenaar zich aan, als hij niet meer ziet wat hij tekent? Kan de interactie met de wetenschap en medische beeldvorming een betekenisvolle rol spelen in het artistieke onderzoek?”

Deelnemende kunstenaars: Frans Gentils, Hallveig Agustsdottir, Birde Vanheerswynghels, Lore Smolders, Gery De Smet, Maggie Michael, Jan-Pieter Cornelis, Tineke Schuurmans, Wouter Cox, Patrick Van Huffel, Fia Cielen, Jet Nijkamp, Jan Verbruggen.

Meer informatie

• Informatie en programma op www.darkroom-ghent.com
Persbericht
Affiche
• Inschrijven verplicht via darkroomghent@gmail.com

Programma

Artistiek luik

18:00 Rune Peitersen (kunstenaar) over zijn project ‘Saccadic Sightings’, een artistieke exploratie die een orgineel inzicht in het kijken verschaft. Uiteenzetting over de achterliggende ideeën en gedachten van het project, de historiek en de resultaten van het artistiek-wetenschappelijk onderzoek. En een aantal conclusies die de kunstenaar heeft getrokken over samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars en wetenschappers.
http://www.runepeitersen.com/2011/05/saccadic-sightings/

18:45 Rob Zwijnenberg (Hoogleraar kunstgeschiedenis in relatie tot wetenschap en technologie, Universiteit Leiden) over Kunst en hersenen. Deze lezing laat zien hoe hedendaagse kunstenaars in hun werk reflecteren op het hersenonderzoek. In hun werken onderzoeken zij de culturele gevolgen van het hersenonderzoek voor ons beeld van wie en wat wij zijn als mens. Hun werk verbeeldt de esthetische en ethische implicaties van het hersenonderzoek.
http://www.artsgenomics.org/

19:45 PAUZE

Wetenschappelijk luik

20:30 Prof. Dr. Paul Boon (Hoogleraar en diensthoofd Neurologie, Universitair Ziekenhuis en Instituut voor Neurowetenschappen, Universiteit Gent)… over het globaal inzicht in de hersenanatomie en functie, rol van electrische signalen en beeldvorming bij hersenonderzoek, plasticiteit, neuromodulatie en de neurobiologie van het creatieve proces.

Laboratorium voor Klinische en Experimentele Neurofysiologie, Instituut voor Neurowetenschappen – www.instituteforneuroscience.com

21:30 VERNISSAGE: In kleinere groepjes wordt U begeleid door de bunker.

Deel dit bericht

Ga naar de bovenkant