We maken deze nieuwe reeks met podcastagentschap UITGESPROKEN van Mediahuis, en in nauw overleg met psychiater en verslavingsexpert Geert Dom (tevens Breinwijzer bestuurder). We gaan ook bij tal van andere experts te rade.

Over verslaving zijn veel interessante vragen te stellen. Hoe begint een verslaving? Is iedereen er even vatbaar voor? Wat gebeurt er in onze hersenen? Waarom is het zo moeilijk om te stoppen? Kan je ooit van verslaving genezen? En hoe gaat dat dan?
Op elk van deze vragen willen we in onze podcast ingaan. We willen ook ervaringsdeskundigen laten getuigen over hun huidige of vroegere verslaving, en hoe ze daartegen gevochten hebben of nog altijd vechten. We vinden het belangrijk om met ervaringsdeskundigen en getuigen te praten, omdat dat de podcast doorleefd maakt, geworteld in de realiteit en herkenbaar voor mensen in gelijkaardige situaties.

Concreet zoeken we mensen die op dit moment nog in behandeling zijn of recentelijk hun zorgtraject hebben afgerond en kunnen/willen terugblikken. We zijn geïnteresseerd in de verhalen van zowel mannen als vrouwen, jonge mensen, oudere mensen en in verschillende types verslavingen. Als we vanuit al die verschillende invalshoeken naar verslaving kunnen kijken, wordt het verhaal completer, juister.

We beseffen zeer goed dat dit een persoonlijke vraag is naar soms pijnlijke ervaringen, en dat getuigen daarom niet altijd evident is. Daarom zullen we heel transparant communiceren en afspraken maken over hoe we welke stukken uit de getuigenis in de podcast zullen gebruiken.

De opnames zelf zijn kleinschalig — 1 reporter, 1 microfoon — en gebeuren ofwel bij mensen thuis ofwel in de residenties waar ze nu verblijven. Coronagewijs nemen we onze voorzorgsmaatregelen zodat de gesprekken veilig kunnen plaatsvinden.

Mocht u ons willen helpen om van deze podcast een betekenisvolle bijdrage te maken in het debat over verslaving, stuur ons een mailtje naar uitgesproken@mediahuis.be, met onderwerp ‘Verslaving’. Dan nemen we met u contact op.