Het syndroom van Gilles de la Tourette: de naam alleen al is een hele mond vol. Hoe is het om op te groeien met zichtbare en hoorbare tics? We volgen Els, die met haar werk en met wie ze is, ondanks én dankzij haar Tourette verschil maakt voor anderen.
En we leren van neuroloog Agnes Wertenbroek over wat er in het brein gebeurt waardoor iemand met GTS die vocale of motorische tics ‘maakt’. Kan je er invloed op uitoefenen? En is het weghalen van de tics altijd van belang – want wat is ‘normaal’?
Hoe zou het zijn om neurodiversiteit en ‘anders zijn’ meer plaats te geven in onze relaties met elkaar? We praten met professor Pieter Adriaens over het uitbouwen van een waardevol leven waarin de nadelen en de voordelen van ‘ziekte’ in balans zijn.
We spraken met:
-
Agnes Wertenbroek, neuroloog verbonden aan de polikliniek voor GTS en ticstoornissen in Almelo, en mede-auteur van het Handboek Gilles de la Tourette
-
Pieter Adriaens van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte in Leuven
En hier kan je meer lezen over
-
Oliver Sacks, die het verhaal van “Witty Ticcy Ray” neerschreef in het boek De man die zijn vrouw voor een hoed hield
-
Het idee dat je zin in ziekte kan vinden, in het boek Good Reasons for Bad Feelings van evolutionair psychiater Randolph Nesse