Studio Brein (oud)2019-11-22T13:09:23+01:00

Over Studio Brein

NIEUW!! De Studio Brein Podcast is in de maak!!
RELEASE: begin december 2019!!

Studio Brein is een podcast en blog van Breinwijzer vzw.

Studio Brein podcast is een podcast over neurodiversiteit en de wondere wendingen van onze hersenen.
Seizoen 1: Zes portretten van mensen met een bijzonder brein
Gemaakt door audio storyteller Eva Moeraert (bekend van VPRO podcast Waarom) , Maaike Verstraete (positivologe met een fascinatie voor neuropsychologie) en sounddesigner Niels De Keukelaere (Creative Minds Podcast)

Studio Brein blog brengt het laatste nieuws over hersenonderzoek door een mobiele redactie van reporters verbonden aan universitaire en andere onderzoeksinstellingen.

Doelstellingen

  • Aantonen van de relevantie van het hersenonderzoek voor maatschappelijke vraagstukken en het aantonen van de noodzaak aan een debat over de implicaties hiervan. Via het mobiele reporterteam: een direct aanspreekpunt zijn voor onderzoekers, bedrijven en zorgactoren & door ontmoetingssessies tussen onderzoekers en het brede publiek. Door specifiek in te gaan op maatschappelijke thema’s zoals medicalisering, ouderdomsziekten, neurodegeneratieve ziekten.

  • De wetenschappelijke geletterdheid van het ruime publiek verhogen. Door workshops en ontmoetingssessies het brede publiek vertrouwd maken met de basisbegrippen van het brein en de hersenwetenschappen. Met die verhoogde wetenschappelijk onderbouwde mondigheid kan het publiek ook beter deelnemen aan het debat.

  • Een interactieve nieuwsuitwisseling creëren waar plaats is voor duiding. Weg met scoops, sensatie en oneliners, ruimte voor accurate berichtgeving van onderzoeksresultaten. Het benadrukken van het procesmatig en dynamisch karakter van de wetenschappen. Dit niet alleen door de redactie van Studio Brein maar ook door een actieve betrokkenheid van wetenschappers en zorgorganisaties. Het ruime publiek wordt hierdoor geleerd beter met mediaberichtgeving om te gaan en selectiever te zijn mbt wat in de brede media wordt aangeboden (functie van ‘leeswijzer’).

  • Inspelen op trend van online educatie, digitalisering en levenslang leren. Door het gebruik van interactieve en crossmediale communicatie maken we nieuws en kennis (met onder meer video-en audio podcasting) beschikbaar voor om het even wie, om het even waar op om het even welk moment.

Wie werkt eraan mee?

Studenten, onderzoekers, professoren en medewerkers aan universiteire onderzoeksinstellingen kunnen Studio Brein reporter worden. Van reporters wordt verwacht dat zij met regelmaat een artikel over een actueel thema of eigen onderzoek schrijven met het ruime publiek als doelpubliek. Studio Brein reporters werken op vrijwillige basis en krijgen een vrijwilligersvergoeding.

Via peer reviewing helpen reporters elkaar bij de publicatie van een nieuw artikel. De Studio Brein artikels worden opgenomen op onze website en in onze nieuwsbrief, ze worden met regelmaat overgenomen door andere bronnen van wetenschapscommunicatie.

Blogberichten

1312 / 2023

#4 Geld maakt niet gelukkig en andere geluksclichés. Wat maakt ons écht (on)gelukkig?

13 december 2023|

Geld maakt niet gelukkig, zo wil het gezegde. Maar is het wel zo simpel? Hoe veel of hoe weinig geld heb je nodig om gelukkig te zijn? In hoeverre maken sociale media ons (on)gelukkig? En zit het geheim van geluk mogelijk verscholen in je sporttas? In deze laatste aflevering van Studio Brein: Geluk zoekt zelfverklaard piekeraar Shalini Van den [...]

612 / 2023

#3 Niet vergeten! Hoe je geheugen je (on)gelukkig maakt.

6 december 2023|

Zou je jouw geheugen laten wissen als je dat gelukkiger maakt? Of sterker nog, zou je aan je hersenen durven morrelen als je daardoor pijnloos door je dagen komt? Voor tinnituspatiënt Natalie Welleman leek er geen andere optie meer. Zij vertelt hoe ze neuromodulatie ontdekte, en wat het haar heeft opgeleverd. Dirk De Wachter werpt een kritische blik op [...]

2211 / 2023

#2 Voor het geluk geboren. Zit geluk in de genen?

22 november 2023|

Gelukkig zijn: is dat een kwestie van geluk hebben? In de tweede aflevering van Studio Brein: Geluk vraagt zelfverklaard piekeraar Shalini Van den Langenbergh zich af waarom sommige mensen voor het geluk geboren lijken te zijn. Kan je brein het je moeilijk(er) maken om gelukkig te zijn? Hoeveel vat heb je op de gelukshormonen in je hoofd, of de [...]

1611 / 2023

#1 Geluk(t)! Hoe moeilijk is het om gelukkig te zijn?

16 november 2023|

Geluk. Het lijkt een mysterieus fenomeen dat verscholen zit in de kronkels van ons brein. Wat is het? Hoe vinden we het? En hoeveel vat hebben we op ons geluksniveau? In dit nieuwe seizoen van Studio Brein duikt zelfverklaard piekeraar Shalini Van den Langenbergh in de wirwar van onze hersenen, in een poging het geheim van geluk te ontrafelen. [...]

2811 / 2022

#5 Mens versus machine. Wat AI ons kan leren over onze eigen intelligentie

28 november 2022|

Artificiële intelligentie spreekt tot de verbeelding. Maar kan het ons ook iets leren over onze eigen intelligentie? Waarin zijn slimme machines beter dan mensen — en waarin (nog) niet? Shalini Van den Langenbergh zoekt het uit samen met techniekfilosoof Lode Lauwaert en neurowetenschapper Tom Verguts. Verder hoor je ook de creatieve inspanningen van Dataroots in deze aflevering. Engineers Arthur, [...]

1411 / 2022

#4 Superslim! Wat je over hoogbegaafdheid moet weten

14 november 2022|

Een superbrein: is dat een zegen, of een vloek? Wat is hoogbegaafdheid? Waaraan herken je dat? En wat doet het met je? Je hoort het in deze aflevering van Studio Brein: Intelligentie van experte Kathleen Venderickx en ervaringsdeskundige Thomas De Bie. Neurowetenschapper Tom Verguts vertelt hoe ons brein de mist in kan gaan.

ZETELADRES
Voorhoutkaai 15
9000 Gent

POSTADRES
Frank Baurstraat 12
9250 Waasmunster

CONTACT
+32 (0)496 297 107
info@breinwijzer.be

Logo stad Gent
Logo Richting Morgen
Logo Provincie Oost-Vlaanderen
Logo Vlaamse Overheid
Logo Vlaanderen In Actie
Ga naar de bovenkant